دوره آموزشی جان رالز

27 دی 1403

موسسه آفرینش با همکاری مدرسه علوم انسانی جیوگی به برگزاری مجموعه جلسات و دوره هایی پرداخته است که این دوره آموزشی در این همکاری تعریف شده است.
و سنت مارکسیستی در ذهن تداعی می‌شود. چه بسا لیبرالیسم نقطه مقابل عدالت و نظریه عدالت تصور شود، حال آن که هم‌پای مارکس، جان رالز توانسته به عنوان نظریه‌پرداز عدالت در محافل آکادمیک شناخته شود.جان رالز در این است که خواستگاه او در باب موضوع عدالت اجتماعی نه سوسیالیسم، بلکه لیبرالیسم است و چه بسا جان رالزِ لیبرال است که توانسته بین این دو سنت رقیب، پیوندی نظری ایجاد کند.
علاوه بر این جان رالز در واقع احیاگر فلسفه سیاسی در سده بیستم به‌شمار می‌رود و نظریه «عدالت به مثابه انصاف» او، پژوهش درباره عدالت اجتماعی را بار دیگر به میدان اندیشه‌ورزی سیاسی بازگرداند.

آثاری که رالز طی چهار دهه منتشر کرد چنان تأثیر گسترده و ژرفی برجای گذاشته که امروزه هیچ بحثی درباره عدالت اجتماعی نمی‌تواند بی‌توجه به نظریه وی مطرح شود؛ مطالعه آثار رالز در برنامه درسی دوره‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری علوم سیاسی دانشگاه‌های معتبر دنیا گنجانده شده است و هر پژوهشگر مبحث عدالت اجتماعی، چه با مواضع و مباحث او موافق باشد چه منتقد آن، ناگزیر به بررسی نظریه عدالت اوست.

در طعم اندیشه بزرگان بعدی می‌خواهیم سراغ جان رالز برویم و در سه جلسه فشرده با سرفصل‌های اصلی مواضع او آشنا شویم. تدریس دوره «آشنایی با جهان معرفتی جان رالز» را دکتر علیرضا بهشتی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر دیرینه فلسفه بر عهده خواهند داشت.

در این جلسات تمرکز دکتر بهشتی بر چهار اثر اصلی او یعنی «نظریه‌ای در باب عدالت»، «لیبرالیسم سیاسی»، «قانون مردمان» و «عدالت به مثابه انصاف» خواهد بود؛ البته دکتر بهشتی قرار است به توضیح نظریه رالز اکتفا نکرده و مخاطب را با نظرگاه‌های انتقادی نسبت به وی آشنا کند.

لینک دسترسی به دوره