محفل‌های سیاسی جای احزاب را گرفته‌اند

13 آذر 1400

«مردم همیشه در صحنه» را فقط برای تأیید می‌خواهیم

انتخابات غیرحزبی چه آسیبی به ساختار سیاسی ما زده است؟ آیا آنچه این روزها تحت عنوان انتصابات فامیلی شاهدیم ناشی از فرایند انتخابات فردمحور نیست که مسئولیتی در قبال جامعه و رأی دهندگان برای خود قائل نیست؟ آیا یکی از دلایل انحلال حزب جمهوری اسلامی این نبود که اصولا و اساسا اعضای این حزب برخلاف بنیان گذارانش مانند شهید بهشتی اعتقاد و درک درستی از لزوم کار حزبی نداشتند یا مشکل در عدم تبیین جایگاه واقعی احزاب در ساختار قدرت در قانون اساسی ماست؟ علیرضا بهشتی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس و فرزند شهید بهشتی، در این گفت وگو با نقد ساختارهای سیاسی می گوید که کشورهای دموکراتیک از هدف غایی دموکراسی که تبدیل شهروند فعال آگاه بوده، به سمت تولید مشتری سیاسی رفته اند. درباره وضعیت خاص ایران هم می گوید حالا که عملا احزاب را کنار گذاشته ایم، در بهترین حالت، این مردم هستند که هزینه پرورش سیاست مدارانی را می  پردازند که با آزمون و خطا می خواهند شایستگی لازم برای اداره امور را کسب کنند.

-مصطفی میرسلیم به تازگی در مراسم سالگرد درگذشت حبیب الله عسگراولادی گفته بود جمهوری حتما باید حزبی باشد و غیرحزبی نمی شود. شما تا چه حد با این گزاره موافقید و دوم اینکه یکی از دلایل انحلال حزب جمهوری اسلامی، برخلاف اینکه گفته می شود ناشی از اختلافات درون حزبی بود، این نبود که اساسا و اصولا اعضا چندان اعتقادی به حزب و کار حزبی نداشتند؟ یا اینکه کم رنگ بودن نقش احزاب در انتخابات، همان حزب جمهوری اسلامی را هم از کارکرد انداخته بود، پس اعضا هم چندان تمایل یا نیازی به بودنش حس نمی کردند؟

بستگی دارد که ما تعریف مفهوم جمهوریت را در چه مؤلفه هایی ببینیم. اگر جمهوریت را نظام سیاسی که تبلور مردم سالاری است ببینیم، بله، غیرحزبی نمی شود؛ چون مشروعیت نظام مردم سالار از این ناشی می شود که تصمیماتی که در فرایندهای تصمیم گیری کلان برای اداره جامعه گرفته می شود، باید از دیدگاه همه یا دست کم اکثریت قریب به اتفاق شهروندان مقبول باشد. مسئله ای که هست این است که همان طور که شهید بهشتی در جلد دوم کتاب حزب جمهوری اسلامی مطرح کرده ، مردم همه یک جور فکر نمی کنند. حتی اگر فکر کنیم همه مردم الگوی زیست مبتنی بر اسلام را پذیرفته اند، قرائت ها و تفسیرها می تواند متفاوت باشد و واقعا هم هست. چه سازوکاری باید برای این اندیشیده شود؟ آن طور که شهید بهشتی می گوید، ما قبل از انقلاب درباره رفتن نظام شاهنشاهی و برپایی حکومت اسلامی به توافقی همگانی و فراگیر رسیدیم، اما واقعیت این است که درباره اینکه ساختار حکومت اسلامی که به جای آن بیاید، باید چگونه باشد، دیدگاه های متفاوتی وجود داشت. برای اینکه این تنوع به رسمیت شناخته شود، باید سازوکاری اندیشید. این سازوکار چیست؟ اینکه هر گفتمانی یا الگوی زیستی که برنامه ای برای اداره کشور دارد، در قالب تشکل سیاسی متشکل شود، جهت گیری های هر یک به صورت مجموعه مواضع آن تبیین و منتشر شود، افرادی حول آن جمع شوند و برای اثرگذار بودن در عرصه سیاست، تشکیل حزب دهند. شکل گیری احزاب و سازمان ها به مثابه به رسمیت شناخته شدن پلورالیسم در جامعه است. از این منظر بله، جمهوری که شکلی از مردم سالاری است، لازمه اش این است که احزاب سیاسی وجود داشته باشند.

-می گویند علت عدم اثرگذاری احزاب این است که انتخابات، حزب محور نیست و فردمحور است. گفته می شود اگر ساختار انتخاباتی فردی باشد، حتی اگر در آن کشور احزاب قوی وجود داشته باشند، کم کم ضعیف می شوند. این سؤال پیش می آید که چرا در جریان تدوین قانون اساسی شهید بهشتی که چارچوب فکری قوی و باورمند به تحزب داشت، نقش احزاب را در ساختار قانون اساسی پررنگ تر ندید. آیا به این علت بود که ایشان تنها بودند و باقی افراد اعتقاد چندانی به حزب نداشتند یا می دانستند نگاه اعضای خبرگان خیلی به تحزب مثبت نیست و چندان روی آن پافشاری نکردند؟

 

به لحاظ تاریخی، در ترکیب نمایندگان مردم در مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی، با تنوع و تعدد دیدگاه ها مواجه هستیم. حداقل سه یا چهار جریان را می شود بازشناخت. یکی اسلام گرایان سنتی که اساسا بسیاری  از آنها تا قبل از پیروزی انقلاب می گفتند در غیبت امام معصوم، حکومت اسلامی نباید شکل گیرد. بخش دیگر، نمایندگانی بودند که به اسلام سیاسی اعتقاد داشتند، اما به لحاظ فکری با سنتی ها نزدیک بودند؛ می گفتند در زمان غیبت امام معصوم، فقها باید تلاش کنند جامعه را به سمت یک جامعه متناسب و مبتنی بر احکام شرع ببرند.  گروه سوم که کوچک تر بودند، نواندیشان دینی بودند که البته در تولید گفتمان انقلاب اسلامی، به ویژه برای قشر تحصیل کرده متوسط شهری، بسیار اثرگذار اما اندک بودند. گروه چهارمی هم بودند که به نوعی سکولاریسم اعتقاد داشتند. این چهار گروه به هر حال مجبور بودند به یک اجماع برسند؛ بنابراین متنی را که از مجلس خبرگان قانون اساسی صادر شد، باید سرجمع همه نظرات دید.

برخی افراد توانستند در برخی موارد دیدگاه هایشان را به ثمر بنشانند و برخی نتوانستند. مثلا مرحوم شهید بهشتی با برخی موادی که آخر سر به قانون اساسی اضافه و اعلام شد که برخی اصول غیرقابل تغییر است، مخالف بود. می گفت این پیشنهاد قابل دفاع نیست و همان مردمی که به این قانون اساسی رأی می دهند، می توانند زمانی رأی بدهند که این اصول تغییر یابد. بنابراین خوب و بد قانون اساسی را باید به پای همه افراد گذاشت. نکته دیگر این است که آن زمان اساسا موجودیت احزاب سیاسی زیر سؤال نبود و ایران آزادترین فضای سیاسی تاریخ معاصر خود را تجربه می کرد. موضوعیت نداشت کسی بگوید حزبی باید باشد یا نباشد. البته کسانی که مخالف بودند اقشار سنتی بودند و همچنین برخی افراد و جریانات که بعدا تغییر دیدگاه دادند و می گفتند با وجود رهبری امام چرا باید احزاب متنوعی وجود داشته باشد که البته بعدا تحولاتی در افکارشان رخ داد و به سمت تشکیل حزب رفتند. این دسته اخیر، نمی توان به ضرس قاطع گفت اما از شواهد بر می آید  که خیلی نسبت به کارکرد احزاب آگاه نبودند و بیشتر بر اساس یک تجربه تاریخی به موضوع وجود احزاب نگاه می کردند. مثلا فرض کنید خود مرحوم امام هم با همین نگاه تاریخی به حزب یا به زبان عوام حزب بازی نگاه می کردند. تجربیات تلخ از زمان مشروطه یا نهضت ملی شدن صنعت نفت یا حزب های نمایشی که در دوره پهلوی وجود داشت، باعث شده بود نگاه مثبتی به احزاب وجود نداشته باشد. بخشی از سخنرانی ها و مصاحبه های شهید بهشتی برای همین بود که نیاز به وجود احزاب را برای بقیه تدوین و تبیین کند. در این میان یک سؤال دیگر هم بود؛ اصلا حزب قرار است چه کند؟ حتی کسانی که به تحزب اعتقاد داشتند، حتی برخی از بنیان گذاران حزب جمهوری اسلامی، این تفکر را داشتند که حزب جمهوری اسلامی صرفا برای دفاع از گفتمان انقلاب اسلامی در مقابل احزاب و گفتمان های دیگر در عرصه رقابت سیاسی تشکیل شده است، درحالی که شهید بهشتی این طور فکر نمی کرد. پس از شهادت شهید بهشتی، بروز ضمنی این دیدگاه را در دوره دوم تاریخچه حزب جمهوری می توان مشاهده کرد.

-پس می توان این طور نتیجه گرفت که اگرچه گفته می شود اختلافات درون حزب منجر به انحلال حزب شد، اما شاید یک دلیل مهم تر و پنهان این بود که اساسا نگاه اعضا  و برخی مؤسسان حزب جمهوری اسلامی به تحزب چیز دیگری بوده؛ یعنی وقتی دیدند عامل بیرونی یا همان جریان های سیاسی فکری مقابل که توجیه گر موجودیت حزب بودند، به دلایل و اشکال مختلف به محاق رفتند، ضرورت وجود حزب هم از نگاه آنها بلااثر  می شود.

 

از افراد خاصی مانند شهید بهشتی یا شهید باهنر یا آقای مهندس موسوی یا حتی برخی دیگر از افراد که بگذریم، بقیه اعضا تصور می کردند که حزب جمهوری اسلامی یک جبهه است در برابر جبهه مخالفان، درحالی که در نگاه شهید بهشتی و همفکرانشان این طور نبود. حزب قرار بود افرادی که مواضع و دیدگاه مشخص و تدوین شده ای را قبول دارند، دور هم جمع کند. تشکیل حزب جمهوری و ایده اش مربوط به اواخر سال ۱۳۵۵ است و حتی یک پیش نویس اساسنامه و مرامنامه هم در دست نوشته های شهید بهشتی وجود دارد که نشان می دهد برای اعلام موجودیت آماده می شدند. اما سرعت تحولات انقلاب باعث شد این کار قبل از پیروزی انقلاب به ثمر نرسد. با این همه، شهید بهشتی در اوج گرفتاری های سه سال اول انقلاب که با طیف گسترده و متنوعی از مشکلات ریز و درشت روبه رو بود ، کار سامان دهی به حزب را پیش می برد. خاطرم هست آقایان بهشتی، باهنر، خامنه ای و هاشمی برخی روزهای جمعه روی تدوین جزوه <<مواضع ما>> حزب گفت وگو می کردند. نکته مهم این است که برای اینکه یک نظام زنده بماند و نیروهای مناسب برای اداره کشور شناسایی و جذب و پرورش پیدا کنند، باید این روند تشکیل سرمایه انسانی درون احزاب شکل بگیرد. وقتی احزاب سیاسی نباشند یا فعالیت جدی در تشکل نیروهای انسانی زبده نداشته باشند، مانند حالا که عملا احزاب را کنار گذاشتیم، در بهترین حالت، این مردم هستند که هزینه پرورش سیاست مدارانی را می  پردازند که با آزمون  و  خطا می خواهند شایستگی لازم برای اداره امور را کسب کنند؛ درحالی که در همه دنیا، نیروی سیاسی و مدیران، درون احزاب شکل می گیرند و بالا می آیند. پس حزب قرار بود محل کشف، جذب و پرورش نیروهای مستعد باشد. حزبی که فقط بخواهد زمان انتخابات زنده شود و برای کسب قدرت تلاش کند، یک حزب ناپایدار و بیشتر شبیه ستاد انتخاباتی است؛ مانند آنچه در دهه های اخیر در مورد احزاب دولت ساخته شاهد بودیم. برای همین شهید بهشتی می گوید حزب <<معبد>> است؛ یعنی محل ساخته شدن و خودسازی افراد است. در یک توضیح تکمیلی این بیان را می شود از صحبت های ایشان برداشت کرد و آن اینکه حزب معبد است، اما معبود نیست. این را شهید بهشتی در مقام دبیرکلی حزب جمهوری اسلامی عملا نشان داد. مثلا در جریان انتخاب نامزد ریاست جمهوری، ایشان مرتب خطاب به شورای مرکزی تأکید می کرد که توجه داشته باشید اگر نامزد غیرحزبی ما امتیاز بیشتری از نامزد حزبی به دست آورد، موظفیم به او رأی دهیم و مهم نیست از حزب باشد که همین طور هم شد؛ شهید محمدعلی رجایی که عضو سابق نهضت آزادی بود، انتخاب شد. این یعنی حزب معبد است اما معبود نیست؛ یعنی قرار نیست همه  چیز فدای حزب شود. این در حالی بود یکی از افرادی که آقای بنی صدر مایل بود نخست وزیر بشود، آقای میرسلیم بود.

-باز برمی گردم به سؤال اول خودم، اینکه جایگاه حزب در بزنگاه انتخابات در قانون اساسی ما مشخص نیست. الان بحث لایحه جامع انتخابات ذیل سیاست های کلی نظام مطرح شده که هم دولت قبل لایحه نوشت و به مجلس داد و هم دولت فعلی گفته می خواهد دوباره به آن ورود کند. قانون انتخابات بارها در مجالس مختلف مورد هک و اصلاح قرار گرفته، اما باز هم در همه اینها می بینیم بحث احزاب خالی است یا اگر هم دیده شده، خیلی در متن و بطن انتخابات نیست.

 

قانون اساسی نه تنها احزاب را محدود نکرده، بلکه آزادی تشکیل احزاب را به رسمیت شناخته است. تنوع و تعدد احزاب هم به رسمیت شناخته شده است. شهید بهشتی در یکی از صحبت هایش رابطه حزب جمهوری را با دیگر احزاب گونه شناسی و درجه بندی می کند که همه آنها احزابی نیستند که مسلمان باشند. اما در پاسخ به سؤال شما باید بگویم آنچه رخ داده، دو بُعد دارد؛ یکی اینکه انتخابات از کارویژه خودش افتاده است. طبق آنچه از 1996 به بعد در علوم سیاسی به عنوان یک نظریه مطرح شده، ما از یک نظام مردم سالار به سمت یک نظام اقتدارگرای انتخاباتی حرکت کرده ایم. اینها نظام های بینابینی هستند که نه اقتدارگرا هستند به معنای سنتی و نه دموکراتیک به معنای واقعی. اما شرایط و معیارهای لازم برای برگزاری انتخابات در آنها مورد بی توجهی قرار می گیرد. در این گونه نظام ها، انتخابات رقابتی وجود ندارد. یکی از نقاط عطف چنین دگردیسی در ایران، تفسیری است که شورای نگهبان از وظیفه خودش به عنوان نظارت استصوابی مطرح کرد و در یکی از مجالس هم رسمیت پیدا کرد. آسیب شناسی احزاب را باید در دو بُعد مشکلات درون احزاب و ساختار سیاسی جست. احزاب سیاسی یکی از نهادهای مهم و اساسی مردم سالاری هستند. الان کدام یک از احزاب ما به خودش جرئت می دهد تقاضای تجمع یا راهپیمایی اعتراضی کند؟ درحالی که در قانون اساسی این حق تضمین شده است. می دانید یکی از راه های تفسیر قانون این است که برگردیم به فهم و تفسیر قانون گذاران. در این بازگشت به مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی، متوجه می شویم که اصل برپایی اعتراضات و راهپیمایی نیاز به اجازه ندارد، اما چون ممکن است در ترافیک شهر اختلال ایجاد کند، باید با هماهنگی پلیس راهنمایی صورت گیرد. این کجا و اینکه امروزه برای یک سالن سربسته هم نیاز به هماهنگی و اجازه هست کجا! خود تشکیل جلسات بسیاری از احزاب نیاز به هماهنگی دارد و حتی بعد از جلسات بابت دعوت از برخی افراد یا ایراد برخی گفته ها مورد بازخواست قرار می گیرند. چنین وضعیتی دیگر جایی برای فعالیت احزاب باقی نمی گذارد. حزب سیاسی در فضای باز سیاسی است که پا می گیرد.

-شما به نقش نظارت استصوابی در کم رمق شدن بحث انتخابات اشاره کردید. من اتفاقا می خواستم بگویم خود شورای نگهبان هم می گوید که من از این وضعیت برگزاری انتخابات و کم اثر بودن نقش احزاب گلایه دارم. سخنگوی سابق شورای نگهبان بارها گفته است نقش احزاب باید در انتخابات پررنگ شود و بخشی از کاری که ما انجام می دهیم، یعنی بحث رد یا تأیید صلاحیت ها را باید پیش از ما خود احزاب انجام دهند. به نظر می آید در نهادهای مختلف قدرت هم این لزوم تغییر جایگاه احزاب و فعال ترشدنش ایجاد شده است.

 

می توانم در یک نگاه کلی بگویم که به ویژه بعد از اتفاقات سال ۱۳۶۰، آنچه شاهد هستیم احزاب سیاسی نیستند، بلکه محفل های سیاسی داریم که با نزدیک شدن به موسوم انتخابات در قالب ستاد انتخاباتی خودشان را طرح می کنند. برخی از مواضع احزابی مانند کارگزاران، مشارکت و مجاهدین انقلاب را خوانده ام. نکات درخور توجهی در این متون و در تاریخچه این احزاب وجود دارد. یکی از اختلافاتی که باعث دو شقه شدن سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی شد، موضعی بود که در قبال سیاست های دولت زمان جنگ داشتند؛ یعنی گروهی به تفکر اقتصاد بازار آزاد و گروهی به اقتصاد رفاهی تحت کنترل دولت معتقد بودند. بخشی که باقی ماند و بعدها این سازمان را احیا کرد، کسانی بودند که به دولت بیشینه اعتقاد داشتند. اتفاقی که افتاد این بود که چون محفلی شکل گرفته بودند و هیچ الگوی تبیین شده ای برای توسعه کشور نداشتند، بعدا عملا دچار آفت فرصت طلبی شدند و در کنار احزابی در یک جبهه قرار گرفتند که به اقتصاد بازار آزاد اعتقاد داشتند و این دست نامتجانس بودن ها، به یکی از علل ناکارآمدی و افول جبهه اصلاحات تبدیل شد. اعضای این جبهه، تضادها و تناقضات فکری گسترده ای داشتند. نکته ای که می خواهم بگویم این است که مردم ما بعد از جنگ های ایران و روس بود که به شکل گسترده با پدیده مدرنیته روبه رو شدند و آرمان پیشرفت و توسعه در قالب یک خواست ملی شکل گرفت. حالا این مردم از احزاب چه می خو اهند؟ می خواهند به آنها بگویند برای اینکه پیشرفت کنیم چه الگویی باید داشته باشیم و بر مبنای آن برنامه های عملی ارائه دهند؛ یعنی بگویند ما می دانیم در حال حاضر فقط قرار است چهار سال بر سر قدرت باشیم و می خواهیم این چند برنامه مشخص را به نتیجه برسانیم. اگر احزاب این گونه شکل بگیرند، برنامه حزب می شود مسئله اول من رأی دهنده. بعد از آن است که کاندیداها مطرح می شوند. در این صورت حضور احزاب یک دلیل ایجابی پیدا می کند نه دلیل سلبی. در حالی که الان اصلا چنین چیزی نداریم و مواضع و برنامه ها اصلا مطرح نیست. باید توجه شود که مردم می خواهند مشکلات شان حل شود. من رأی می دهم که مشکلات فردی یا اجتماعی ام حل شود. مردم وقتی می بینند عرصه سیاسی از جناح هایی تشکیل شده که بین ایستگاه های انتخاباتی دچار سکون و رکودند و بعد هم مسئله این نیست که قرار است چه کار شود، بلکه مسئله این است که قرار است چه کسانی بیایند سر کار، حس می کنند قرار نیست گرهی از زندگی آنها باز شود.

می خواهم بازگردم به سؤال اولم. وقتی انتخابات ما در اصل فردمحور است نه حزب محور، اصولا حزب اصلا احساس نیازی نمی کند که برنامه ارائه دهد تا مواضعش را تبیین کند؛ چون بعدا قرار نیست مردم از این حزب حساب کشی کنند که تا چه حد و تا کجا به برنامه هایش عمل کرده یا نکرده است.

بله و به همین خاطر است که در غرب احزابی دیرپا هستند که کابینه در سایه دارند. ما الان اصلا کابینه در سایه نداریم.

اینجا افراد دولت در سایه تشکیل می دهند، مثل آقای جلیلی.-

 

بله، الان احزاب اصلا دنبال کابینه در سایه نیستند و به علت نبود آزادی گردش اطلاعات هم امکان تشکیل کابینه های در سایه وجود ندارد. چون ما شهروند فعال آگاه مسئولیت پذیر را حذف کرده ایم، بقیه مسائل هم رنگ باخته است. انتخابات و حزب سیاسی هم کارکرد ندارد. این <<مردم همیشه در صحنه>> را فقط برای وقتی می خواهیم که تأییدمان کنند. نمی شود همه نهادهای مردم سالاری را از معنی تهی کنید، بعد توقع داشته باشید مناسک سیاسی مانند انتخابات، کارکرد درست خود را داشته باشند. من موافق این نیستم که نظام انتخاباتی ما فرد محور است، بلکه معتقدم نظام سیاسی ما تنوع و تعدد احزاب را بر نمی تابد وگرنه در قانون اساسی ما هیچ عامل محدودیت سازی برای احزاب نداریم. البته اینکه به اندازه کافی به آن پرداخته نشده، بحث دیگری است. ما بودیم که عملا قیود مختلف گذاشتیم و فعالیت احزاب را محدود کردیم.

-در کتابی تحت عنوان <<چرا دموکراسی ها می میرند؟>> مطرح شده که ما برای اینکه بتوانیم دموکراسی را سرپا نگه داریم، نیاز به هنجارهایی داریم که فراتر از قانون هستند؛ یعنی حتی اگر قوانین محکم و مشروطی هم داشته باشیم، تا زمانی که هنجارهای متناسب با آن را نداشته باشیم، نمی توانیم نهادها و عناصر مرتبط با دموکراسی مانند احزاب، انتخابات آزاد، آزادی بیان و… را حفظ کنیم.

مارتا نوسبام در کتابی که شنیده ام اخیرا هم به فارسی ترجمه شده، مطرح کرده که علوم انسانی با دیگر علوم در یک چیز مشترک است و آن اینکه هدف شان پیشبرد مرزهای دانش است. اما در یک چیز با دیگر علوم فرق دارد و آن اینکه علوم انسانی باید برای شکل گیری شهروند فعالِ مسئولیت پذیرِ حاضر در صحنه تلاش کند و این در دنیای ما مغفول مانده است. نظام های سیاسی متأثر از اقتصاد نئوکلاسیک، جایی برای چنین شهروندی باقی نگذاشته اند و شهروند مبدل به یک مشتری شده است. مثلا نگاه می کند که کدام حزب بهتر خواسته های شخصی اش را برآورده می کند، نه اینکه چه کاری برای بهبود وضع کلی جامعه مناسب است. این با آن هدف غایی دموکراسی یعنی تولید شهروند آگاه همیشه در صحنه، فاصله دارد. این اتفاق در آمریکا هم افتاده است. در بسیاری از نظام های سیاسی، کارویژه نهاد انتخابات به شدت مهجور مانده است.

–    یک سؤال باقی می ماند و آن اینکه اگر ما انتخابات حزبی داشتیم شاید مشکلی که به ویژه این روزها تحت عنوان فقدان شایسته سالاری و شیوع فامیل بازی در انتصابات شاهد هستیم، نداشتیم. چون در شرایطی که انتخابات حزبی است، حزب مجبور است بخشی از چینش خود را از درون حزب انجام دهد؛ از میان افرادی که هم تربیت سیاسی شده اند، هم کارنامه و شناسنامه مشخصی دارند.

بله، شایسته سالاری باید اول درون خود احزاب باشد. سایه مؤسسان و پدرخوانده ها نباید آن قدر سنگین باشد که اجازه جذب، حضور و بالندگی چهره های جدید را ندهد. در خود احزاب مسئولیت پذیری باید تمرین شده باشد. وقتی احزاب دارای آرمان های مدرن به شکل فامیلی و رابطه محور اداره می شوند، طبیعی است که این فرهنگ غلط به کل نظام سیاسی سرریز می شود. من یک مثال درباره مسئولیت پذیری عرض کنم. زمان انتخابات دوره اول ریاست جمهوری، در شورای حزب جمهوری اسلامی اسامی نامزدها مطرح می شود. در گفت وگوهای مفصلی که رخ می دهد، یکی از مخالفان اصلی نامزدی جلال الدین فارسی، شهید بهشتی است؛ چون ایشان را می شناخته و با ویژگی های اخلاقی اش آشنا بوده است. ظاهرا جلال الدین فارسی خیلی رفتار حزبی و منضبط ضروری برای کار دسته جمعی نداشته است؛ چون فرد حزبی باید در چارچوب مواضع حزب کار کند. معنای سیاست حزبی یعنی همین. چون این انضباط پذیری در ایشان نبوده، شهید بهشتی با نامزدی او مخالفت می کند، اما در رأی گیری نهایی شورای مرکزی، فارسی رأی می آورد. نکته درخور توجه این است که بعد از تصویب شورای مرکزی و تصمیم حزب مبنی بر اینکه فارسی نامزد ریاست جمهوری شود، کوچک ترین ژست یا مخالفت علیه او در گفتار و رفتار دبیرکل دیده نمی شود. من بارها دیده ام از این مسئله عدول می شود. مثلا در مجلس طرح یا لایحه ای رأی می آورد و رئیس آن مجلس در مصاحبه گفته این قانون تصویب شد، اما من خودم مخالف بودم! خب این اصلا با رفتار مسئولانه همخوانی ندارد.